Pages

Saturday, 14 April 2012

CURRENT AFFAIRS 100 MCQs - Part 3

1. Which Indian pharmaceutical company entered into a joint-venture with the US' Merck & Co on 11 April 2011 to develop and manufacture innovative, branded generic medicines for the emerging markets?
a. Dr. Reddy's
b. Sun Pharmaceutical
c. Ranbaxy Laboratories
d. Herbal India Phytochem
Answer: (b)

2. Which company on 11 April 2011 entered the water purification business and also launched the world's first wonder door refrigerator that saves energy?
a. LG Electronics
b. Videocon
c. Phillips
d. Samsung
Answer: (a)

3. Which of the following banks launched 24 hour operating e-banking lounge in Chennai on 11 April 2011 along with other facilities like maestro enabled debit card for senior citizens and inter-bank mobile payment services?
a. Punjab National Bank
b. Indian Bank
c. Indian Overseas Bank
d. Corporation Bank
Answer: (b)

4. Which two consumer-goods giants were slapped with fines totaling €315.2 million ($456.3 million) by the European Commission for operating a laundry-detergent cartel that stemmed from an industry-wide environmental initiative?
1. Procter & Gamble Co.
2. Unilever PLC
3. The Coca-Cola Company
4. Pepsico, Inc
a. 3 & 4
b. 2 & 3
c. 1 & 3
d. 1 & 2
Answer: (d)

5. Company List Indians appointed as CEO
1. Reckitt Benckiser A. Vikram Pandit
2. MasterCard Worldwide B. Indira Nooyi
3. Citigroup C. Rakesh Kapoor
4. PespsiCo D. Ajay Banga
A B C D
a. 3 4 1 2
b. 2 1 3 4
c. 1 4 2 3
d. 3 1 4 2
Answer: (a)

6. The country's second-largest two-wheeler maker Bajaj Auto announced in April 2011 its tie-up with which bank to offer inventory finance to its dealers?
a. State Bank of India
b. ICICI
c. Corporation Bank
d. Bank of India
Answer: (a)

7. Which of the following world champions won the Malaysian Grand Prix with a dominant drive on 10 April 2011?
a. Sebastien Vettel
b. Mark Webber
c. Jenson Button
d. Alonso
Answer: (a)

8. Which Indian golfer won the Panasonic Open 2011 held at the Delhi Golf Club in New Delhi on 9 April 2011?
a. Anirban Lahiri
b. Manav Jaini
c. Ali Sher
d. Mardan Mamat
Answer: (a)

9. Which telecom service provider paid more than 85 crore to renew its sponsorship contract and signed the most expensive sponsorship deal in the Indian Premier League (IPL) with Chennai Super Kings for IPL season 4?
a. Vodafone
b. Uninor
c. Airtel
d. Aircel
Answer: (d)

10. Which of the following golfer won the 75th U.S. Masters on 10 April 2011?
a. Jason Day
b. Adam Scott
c. Charl Schwartzel
d. Luke Donald
Answer: (c)

11. International Association for Athletics Federation (IAAF) on 12 April 2011 became the first international sports federation to approve new rules on the eligibility of female athletes who suffers from overproduction of male sex hormones. What is the condition caused by overproduction of male sex hormones called?
a. Cushing's syndrome
b. Idiopathic hirsutism
c. Andropause
d. Hyperandrogenism
Answer: (d)

12. Wisden, regarded as the Bible of cricket on 13 April 2011 named Sachin Tendulkar as Wisden's Leading Cricketer in the World for the year 2010. Which other Indian cricketer in the past has been honoured with Wisden's Leading Cricketer in the World for the year?
a. Sunil Gavaskar
b. Virender Sehwag
c. Kapil Dev
d. Srikanth
Answer: (b)

13. Read the following
1. This retail stalwart was a well known name in the Indian retail industry died on 10 April 2011.
2. He was one of the founders of Indian corporate retail and was part of the start-up team of FoodWorld Supermarkets, which had heralded organised retail into India in the mid-nineties.
3. At the time of his death the CEO of Future Value Retail and executive board member of Future group.
4. He had started his career with the RPG group in Dunlop in 1980.
Identify the person with the help of the above mentioned cue
a. Raghu Pillai
b. Ghanshyam Das
c. Venugopal Dhoot
d. Mukesh Wadhumal Jagtiani
Answer: (a)

14. Who among of the following was appointed the Chairman, Board of Governors of Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur in April 2011?
a. Shiv Nadar
b. B. Muthuraman
c. L.M. Thapar
d. Russi Mody
Answer: (a)

15. The first all-India president of the Students Federation of India (SFI) and editor of the Chintha Publishers of the CPI(M) in Kerala breathed his last on 9 April 2011. Name the person being referred to.
a. ONV Kurup
b. C. Bhaskaran
c. A A Rahim
d. K V Sumesh
Answer: (b)

16. Which of the following members of National Commission for Women was made acting chairperson on the completion of tenure of Dr. Girija Vyas?
a. Yasmeen Abrar
b. Nirmala Venkatesh
c. Zohra Chatterji
d. Dr. Indira Mishra
Answer: (a)

17. Name the social activist who was on 7 April 2011 announced the winner of the 2011 Rabindranath Tagore Peace Prize by the Indian Institute of Planning and Management (IIPM).
a. Anna Hazare
b. Medha Patkar
c. Prakash Pohare
d. Mirai Chatterjee
Answer: (a)
18. Who was the first man from Russia who on 12 April 1961 made his journey to space in the Vostok rocket marking the greatest victory of Soviet science?
a. Alexey Leonov
b. Vladimir Chelomei
c. Vladimir Komarov
d. Yuri Gagarin
Answer: (d)

19. Aviation safety regulator, Directorate General of Civil Aviation (DGCA) decided to serve show-cause notices to four private domestic carriers on 13 April 2011 for violating norms at the Dabolim airport in Goa. Which of the following carrier was not served the notice?
a. GoAir
b. Kingfisher
c. Jet Airways
d. JetLite
e. Air Sahara
Answer: (e)

20. Sixty Six Indian nationals, including 11 women and 12 children were safely evacuated from Abidjan to Accra on Aircraft? What is the name of the Aircraft?
a) Boing 737
b) Boing 773
c) Boing 337
d) Boing 777
Answer: (a) Boing 737

21. Ismail Omar Guelleh was re-elected the President of Djibouti according to the election results declared on 9 April 2011. Who was the first president of Djibouti?
a) Hassan Gouled Aptidon
b) Mohamed Warsama Ragueh
c) Muammar Gaddafi
d) Hosni Mubarak
Answer: (a) Hasan Goulded Aptidon

22. Japan's nuclear crisis worsened on 12 April 2011 with the severity level at the damaged Fukushima Daiichi plant increasing to a maximum seven level bringing it at par with the 1986 Chernobyl catastrophe in Russia. Chernobyl catastrophe happened in__.
a) Russia
b) China
c) USA
d) Canada
Answer: (a) Russia

23. Ismail Omar Guelleh was re-elected the President of Djibouti according to the election results declared on 9 April 2011. Djibouti is located in which one of the following Continents?
a) Africa
b) Asia
c) Europe
d) North America
Answer: (a): Africa

24. India, on 11 April 2011, offered expertise and latest technology in sugar industry to Ethiopia____.
a) Ethiopia
b) Japan
c) Sri Lanka
d) Nigeria
Answer: (a) Ethiopia

25. Scientists have identified five genes which raise the risk of Alzheimer's disease. Consider the following statements regarding Alzheimer's disease.
i) Alzheimer's disease is the most common form of Dementia.
ii) Problems that happen due to the Alzheimer's are personality-disorder, decision making, abstract thinking and loss of initiative.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only i
b) Only ii
c) Both i and ii
d) Neither i nor ii
Answer: (c) Both i and ii

26. At the European Geosciences Union meeting in Vienna, the scientists calculated that the Earth sees about __ thunderstorms every hour.
a) 670
b) 580
c) 760
d) 960
Answer: (c) 760

27. A giant predatory theropod dinosaur, similar in stature and size to Tyrannosaurus rex, has been identified by palaeontologists. Which of the following statements is/are correct?
i) The new dinosaur, named Zhuchengtyrannus magnus, probably stood four metres tall, was 11 metres long and weighed around six tonnes.
ii) Like T. rex, it was a carnivore with huge powerful jaws.
iii) It ran on back legs, with small front limbs.
a) Only i and ii
b) Only i and iii
c) Only ii and iii
d) All i, ii and iii are correct
Answer: (d) All i,ii and iii are correct

28. A team from Dalhousie University in Halifax, Canada, discovered that a green alga invades tiny developing salamander embryos. What is this phenomenon called?
a) Symbiosis
b) Photosynthesis
c) Ecdysis
d) Aestivation
Answer: (a) Symbiosis

29. Scientists recently developed a computer that could be controlled by the power of thought. It would help people unable to speak or move. What is the name of the technology which they used to develop this kind of computer?
a) electrocortiography
b) symbian C++
c) java
d) flash lite
Answer: (a) electrocartiography

30. Who won the National Jute Board-Kolkata international squash at Calcutta Racket Club on 3 April 2011 after defeating Omar Mosaad?
a. Karim Darwish
b. Khawaja Adil Maqbool
c. Ritwik Bhattacharya
d. Peter Nicol
Answer: (a)

31. Read the following statements:
1. He won the ATP Miami Masters crown by defeating Nadal and thus remained unbeaten in 2011.
2. He captured all four titles- the Australian Open, Dubai, elite Masters titles at Indian Wells and Miami in 2011.
3. He had won his first Miami Masters title in 2007.
4. He joined Roger Federer, Andre Agassi and Pete Sampras as the only players to win the Australian Open, Indian Wells and Miami in the same year.
Identify the tennis player being referred to.
a. Novak Djokovic
b. Roger Federer
c. Andy Murray
d. Rafael Nadal
Answer: (a)

32. Which of the following companies announced their alliance with Chennai Super Kings as the official team partner for the upcoming IPL Season 4?
a. ONGC
b. Indian Oil Corporation
c. Hindusthan Petroleum
d. Gulf Oil Corporation
Answer: (d)

33. Indian cricket captain Mahendra Singh Dhoni was offered and accepted the honour of being chosen to get an honorary commission in which of the following?
a. Indian Navy
b. Territorial Army
c. Indian Air Force
d. Indian Para-military Force
Answer: (b)

34. Which of the following real estate firms on 5 April 2011 announced a gift in the shape of villas worth Rs. 9 crore to skipper M.S. Dhoni and his teammates following their victory in the World Cup 2011?
a. DLF
b. Amrapali
c. Unitech
d. Tata Construction & Projects Ltd
Answer: (b)
35. Which of the following Indian cricket is the most heavily insured player for the forthcoming Indian Premier League (IPL) 4 T-20 tournament which begins on 8 April 2011?
a. Sachin Tendulkar
b. Yuvraj Singh
c. M S Dhoni
d. Virender Sehwag
Answer: (c)

36. Union Sports Ministry on 6 April 2011 formed a committee to fine-tune the draft National Sports Development Bill. Who is heading the committee?
a. Justice Mukul Mudgal
b. Justice Tej Pratap Singh Mann
c. Justice Gurdev Singh
d. Justice Jaswant Singh Phogat
Answer: (a)

37. Which of the following steel plants in India achieved record production of 5.71 million tonnes (mt) of hot metal (a 6.3 per cent growth over 2009-10), 5.33 mt of crude steel (4.3 per cent) and 4.57 mt of saleable steel (4.3 per cent)?
a. Bhillai Steel Plant
b. Rourkela Steel Plant
c. Bokaro Steel Plant
d. Salem Steel Plant
Answer: (a)

38. The Department of Information Technology (DIT) on 5 April 2011 published a draft policy on which of the following to enable the government departments to provide services, including payment of utility bills and filing of tax with the use of a medium?
a. Mobile governance
b. E-governance
c. Service Delivery Gateway
d. Applications Inter-operability
Answer: (a)

39. Engineering and construction major L&T announced that it has achieved financial closure for which of the following with the help of 10-bank consortium led by SBI pitching in with Rs 11478 crore debt?
a. Kolkata Metro Rail Project
b. Pune Metro Project
c. Delhi Metro project
d. Hyderabad Metro Rail project
Answer: (d)

40. At the National Conference on Kharif Strategies, Agriculture Minister Sharad Pawar on 6 April 2011 mentioned that India has achieved an all-time high production of foodgrains. What was the estimation regarding foodgain production in 2010-11?
a. 235.88 million tonnes
b. 215 million tonnes
c. 261.34 million tonnes
d. 222.66 million tonnes
Answer: (a)

41. This agency issued guidelines on distance marketing of products on 6 April 2011 to protect the interest of people who buy policies over phone or Internet. Identify the agency.
a. SEBI
b. IRDA
c. TRAI
d. DoT
Answer: (b)

42. Buyer's Credit was launched by the Commerce and Industry Minister, Anand Sharma, on 6 April 2011 to boost project exports from India. Under which of the following was Buyer's Credit launched?
a. National Export Insurance Account
b. Export-Import Bank of India
c. Export Credit Guarantee Corporation of India
d. Reserve Bank of India
Answer: (a)

43. Record food grain production helped to reduce to food inflation to a four month low for the week ending 26 March 2011. What was the inflation percentage for the week?
a. 9.18%
b. 9.25%
c. 9.21%
d. 9.36%
Answer: (a)

44. Solvay, the Belgian soda ash maker which sold a drugs unit a year ago, agreed to buy which of the following French companies to add specialty chemicals spanning ingredients for moisturisers and car-part polymers?
a. Rhodia
b. Danisco
c. Cognis
d. Le Z├Ębre
Answer: (a)

45. Vivendi agreed to buy Vodafone Group's 44% stake in which of the French mobile-phone operator's for euro 7.95 billion ($11.3 billion) to win full control of its largest unit and secure more stable earnings?
a. T-Mobile
b. Orange
c. Virgin Mobile
d. SFR
Answer: (d)

46. Which of the following companies in April 2011 filed a petition in the Supreme Court to block penal action initiated by the Income Tax authorities on its contested $2.5-billion tax bill?
a. Vodafone International
b. Bharti Airtel
c. Uninor
d. Tata Teleservices
Answer: (a)

47. The Indian Government in April 2011 issued a notice to which of the following companies to terminate licences for Kerala, West Bengal and Assam for delay in roll- out of services in these three circles?
a. Sistema Shyam Teleservices
b. Tata Teleservices
c. Reliance
d. BSNL
Answer: (a)
48. Which of the following companies bought the Pringles brand from Procter & Gamble Co for $1.5 billion?
a. Diamond Foods Inc
b. PepsiCo's Frito-Lay
c. Emerald Nuts
d. Kettle Potato Chips
Answer: (a)

49. Which Italian luxury sports car makers on 6 April 2011 announced its entry into the Indian market where it will sell its high-performance cars priced between Rs.1.20 crore and Rs.1.43 crore?
a. Maserati
b. Bentley
c. Aston Martin
d. Maybach
Answer: (c)

50. Which of the following companies announced on 6 April 2011 that it won contract to provide broadband internet connectivity to Indian Railways through state-run RailTel Corp of India Ltd?
a. DEL
b. IBM
c. Infosys
d. HCL Infosystems
Answer: (d)

51. Which super luxury carmaker on 7 April 2011 unveiled Continental GT sedan in India?
a. Ferrati
b. Bentley
c. Maybach
d. Maserati
Answer: (b)

52. Which of the following Indian states celebrated its 75th State Foundation Day at Sri Sathya Sai International Centre on Lodhi Road on 1 April 2011?
a. Rajasthan
b. Manipur
c. Odisha
d. Arunachal Pradesh
Answer: (c)

53. Om Puri decided to turn director with a film adaptation of the much loved Punjabi novel Eho Hamara Jeevna. Name the author who won a Sahitya Akademy Award in 1972 for this novel.
a. Dalip Kaur Tiwana
b. Kulwant Singh Virk
c. Paramjit Kaur Sirhind
d. Surjit Paatar
Answer: (a)

54. At the 13th London Asian Film Festival, the movie I AM bagged the Best Film award on 27 March 2011. Juhi Chawla received the Best Actress award for her performance in the movie. Who is the director of the movie?
a. Onir
b. Dibakar Banerjee
c. Vikramaditya Motwane
d. Subhash Kapoor
Answer: (a)

55. Read the following statement/statements is/are not true
1. The Union Health and Family Planning Ministry has finalised the National Health Research Policy in April 2011.
2. The policy aims to overcome the weaknesses of the publicly funded health structures that restricted research in priority health areas.
3. The policy proposed to ensure at least 5.6 per cent of the national health funding is utilised for research.
4. The Policy envisaged creation of an overarching National Health Research Management Forum having representation from all stakeholders and will function from the Department of Health Research.
a. 1 & 4
b. Only 3
c. Only 2
d. 3 & 4
Answer: (b)

56. The Rajasthan Government signed a memorandum of understanding with which of the following public sector companies for construction of 26 road over-bridges (ROBs) at an estimated cost of Rs.892 crore?
a. Ircon International
b. PNC Infratech Limited
c. Infrastructure Development Finance Company Limited
d. HCC Infrastructure
Answer: (a)

57. The 9th SAARC Conference in Police Matters was held on 5 & 6 April 2011 in which of the following cities of the world?
a. Colombo
b. New Delhi
c. Dhaka
d. Thimpu
Answer: (a)

58. Which news paper's coverage of the secret U.S. diplomatic cables released by WikiLeaks has won it recognition as Britain's Newspaper of the Year at the prestigious 2011 Press Awards given on 5 April 2011?
a. The Observer
b. The Guardian
c. The Daily Telegraph
d. The Independent
Answer: (b)

59. Personalities Field of Work
1. Sujatha A. Instrument (veena player)
2. Dennis A. La Fontaine B. Journalist
3. Ajit Bhattacharjea C. Former Chief of Air Staff
4. Kalpakam Swaminathan D. South Indian Actress
A B C D
a. 4 3 2 1
b. 3 1 4 2
c. 2 3 1 4
d. 4 1 3 2
Answer: (a)

60. The Prime Minister of Kuwait Sheikh Nasser Mohammed along with his cabinet resigned on 29 March 2011 because of corruption charges against him. What is the capital of Kuwait?
a) Tehran
b) Kabul
c) Sana'a
d) Kuwait City
Answer: (d) Kuwait City

61. Honduras Dropped Arrest Warrants for its Former President Manuel Zelaya. Where is Honduras located?
a) Europe
b) North America
c) Central America
d) Asia
Answer: (c) Central America

62. NATO decided to take over all the International operations in Libya. What is the full form of NATO?
a) North Atlantic Treaty Organisation
b) North Asia Treaty Organisation
c) North Atlantic Trade Organisation
d) North Africa Treaty Organisation
Answer: (a) North Atlantic Treaty Organisation

63. Civil War Broke-out in Ivory Coast Demanding Laurent Gbagbo's Resignation as its ruler. Ivory Coast is in__.
a) West Africa
b) East Africa
c) North Africa
d) West Asia
Answer: (a) West Africa

64. Noted Social worker Anna Hazare on 5 April 2011 started his hunger strike at Jantar Mantar in New Delhi to protest against the reported delay in bringing in which of the following bills to effectively deal with corruption?
a. Lokpal Bill
b. The Competition (Amendment) Bill
c. The Airports Economic Regulatory Authority of India Bill
d. The Appropriation (No.3 ) Bill
Answer: (a)

65. Which of the following Bollywood Actress won the Best Actress trophy at the 13th London Asian Film Festival for her performance in Onir's I AM?
a. Nandita Das
b. Juhi Chawla
c. Tabu
d. Konkona Sen Sharma
Answer: (b)

66. Which of the following Indian cricket players took the highest number of wickets in the recently concluded ICC World Cup 2011 along with Pakistan's Shahid Afridi?
a. Yuvraj Singh
b. Zaheer Khan
c. Munaf Patel
d. Harbhajan Singh
Answer: (b)

67. Praveen Kumar Tripathi took over as the Chief Secretary of which of the following governments on 4 April 2011?
a. Delhi Government
b. Haryana Government
c. Uttar Pradesh Government
d. Uttarakhand Government
Answer: (a)

68. The Union Government gifted a Kendriya Vidyalaya to a nondescript village Indrapura to which of the following Indian states?
a. Bihar
b. Odisha
c. Rajasthan
d. Madhya Pradesh
Answer: (c)

69. The Supreme Court on 5 April 2011 passed an order to lift iron export ban imposed by which of the following Indian states on 26 July 2010 and also ordered it to implement the new rules for regulating iron ore mining and transportation?
a. Tamil Nadu
b. Andhra Pradesh
c. Karnataka
d. Odisha
Answer: (c)

70. Under the Godfrey Phillips Zonal Bravery Awards given away by the former ruler of Jodhpur, Gaj Singh in Jaipur on 5 April 2011, which of the following NGOs was honoured with the Amodhini Award of Rs.1 lakh?
a. Udyogini
b. Charities Aid Foundation
c. CRY
d. Akhil Bharatiya Vanavasi Kalyan Ashram
Answer: (a)

71. Which Indian hockey player was in April 2011 named captain of the Indian Hockey team the upcoming Sultan Azlan Shah Cup scheduled to be played in Malaysia from 5-15 May 2011?
a. Arjun Halappa
b. Rajpal Singh
c. Bharat Kumar Chetri
d. Mohd. Amir Khan
Answer: (a)

72. Gangaur, a festival which marks the union of Lord Shiva and his consort, Goddess Parvati is celebrated for 18 days from the day after Holi in which of the following Indian states?
a. Rajasthan
b. Karnataka
c. Tamil Nadu
d. Uttaranchal
Answer: (a)

73. Which agency issued guidelines on distance marketing of products on 6 April 2011 to protect the interest of people who buy policies over phone or Internet?
a. SEBI
b. IRDA
c. TRAI
d. DoT
Answer: (b)

74. Which one of the following Indian states recently released a Braille version of the RTI (Right to Information) Act and its rules for the benefit of visually challenged?
a) Gujarat
b) Bihar
c) Haryana
d) Madhya Pradesh
Answer (a): Gujarat

75. The Gujarat Government banned controversial book, entitled Great Soul: Mahatma Gandhi and his struggle with India. Who is the author of the book?
a) Joseph Lelyveld
b) Joseph Ponting
c) Hugh Grant
d) Vikram Seth
Answer: (a) Joseph Lelyveld

76. Which one of the following states imposed a blanket ban on plastic bags?
a) Delhi
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d)Tamil Nadu
Answer: (a) Delhi

77. India won the cricket world cup 2011 by defeating Sri Lanka in final at Wankhede Stadium in Mumbai. Which one of the following pairs is not correct?
Cricket World Cup edition Winner
a) 2007 cricket world cup: Australia
b) 2003 cricket World Cup: India
c) 1983 cricket world cup: India
d) 1992 cricket world cup: Pakistan
Answer: (b) Australia had won the 2003 cricket world cup.

78. Ace Indian badminton player Saina Nehwal regained the number three ranking in the latest world ranking released by the Badminton World Federation (BFW) in March 2011. Which badminton player topped the BFW world ranking?
a. Shixian Wang
b. Yihan Wang
c. Jwala Gutta
d. Ashwini Ponnappa
Answer: (a)

79. Which of the following Formula One drivers won the season-opening Australian Grand Prix on 27 March 2011 by outpacing McLaren's Lewis Hamilton?
a. Sebastian Vettel (Red Bull)
b. Vitaly Petrov (Renault)
c. Jenson Button (McLaren)
d. Fernando Alonso (Ferrari)
Answer: (a)

80. Jharkhand's Gurmeet Singhwon the gold medal having lifted a total of 305kg (140,165) at the 63rd men's senior National weightlifting championships which concluded at the Sree Kanteerava Stadium on 27 March 2011. Which one of the following teams won the title at the senior National weightlifting championships?
a. Manipur
b. Services Sports Control Board
c. Railways
d. Meghalaya
Answer: (b)

81. India defeated Pakistan by 29 runs in the semi finals of the ICC World Cup 2011 played at Mohali. Who was declared man of the match of the high powered game?
a. Saeed Ajmal
b. Sachin Tendulkar
c. Munaf Patel
d. Wahab Riaz
Answer: (b)

82. Which of the following chess players upstaged top seed Ram Prakash to win the Rs. 10 lakh CAI National A chess championship on 30 March 2011?
a. Ravi Kumar
b. Pawan Batham
c. Devendra Bajpai
d. Ram Prakash
Answer: (a)

83. Which of the following Australian cricketers was appointed Australia's Test and one-day captain on 30 March 2011?
a. Cameron White
b. Shane Watson
c. Michael Clarke
d. Bret Lee
Answer: (c)

84. Read the following statements regarding FSLRC
1. Indian government on 24 March 2011 constituted 11member Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC).
2. The 11-member commission will be headed by former PFRDA Chairman D Swarup.
3. The commission will examine the architecture of the legislative and regulatory system governing the financial sector in India.
4. It will study the interplay of exchange controls under SEBI and IRDA Policy with other regulatory regimes within the financial sector.
Which of the above mentioned statements are not true?
a. Only 4
b. 2 & 4
c. 3 & 4
d. Only 3
Answer: (b)

85. The Indian government in end March 2011 announced its decision to create Rs 2,500-crore corpus for technology modernisation of which of the following by 2012?
a. Handloom sector
b. Micro, small and medium units
c. Horticulture sector
d. Dairy
Answer: (b)

86. National Thermal Power Corporation (NTPC Ltd) and Indian Ministry of Power signed Memorandum of Understanding (MOU) for the year 2011-12 on 27 March in New Delhi. What is the current total installed capacity of NTPC?
a. 33694 MW
b. 31684 MW
c. 35321 MW
d. 46099 MW
Answer: (a)

87. The Cabinet Committee on Economic Affairs cleared two major foreign direct investment (FDI) proposals including that of Hero Investments Pvt. Ltd. (HIPL), a part of the Hero Group, and Reckitt Benckiser's plan. What is the total worth of the FDI proposals cleared by the government?
a. Rs 7800 crore
b. Rs 7850 crore
c. Rs 8100 crore
d. Rs 8800 crore
Answer: (a)

88. Commodity exchange regulator Forward Markets Commission (FMC) in March end 2011 finally agreed to give six more months to which of the following bourses to resurrect its equity structure?
a. MCX
b. NCDEX
c. NMCE
d. NSE
Answer: (c)

89. Tehri Hydro Development Corporation (THDC) India Ltd commissioned the first unit of its 400-Mw Koteshwar hydel project in March 2011.Koteshwar Hydro-Electric Project is located 22 Km downstream of Tehri Dam on which of the following rivers?
a. Bhagirathi
b. Alaknanda River
c. Mandakini River
d. Dhauliganga River
Answer: (a)

90. According to the Engineering Export Promotion Council (EEPC) data by what percentage did engineering export grow in month of February 2011?
a. 72.3%
b. 75%
c. 75.7%
d. 77.4%
Answer: (b)

91. Which of the following telecom tower makers launched a service centre in partnership with the government to provide educational, financial, healthcare, egovernance, telecom and other services to the rural population?
a. Viom Networks
b. Neulite Products Pvt. Ltd
c. ICC (pvt) Limited
d. Raffin Sinar Sdn. Bhd
Answer: (a)

92. Thrissur-based Kalyan Jewellers in March 2011 roped in which of the following former Miss India and current Bollywood actress as its brand ambassador to endorse bridal jewellery Sangalp?
a. Diya Mirza
b. Celina Jetly
c. Sushmita Sen
d. Lara Dutta
Answer: (c)

93. Which of the following companies on 29 March 2011 signed an agreement to acquire Royal Dutch Shell's Stanlow refinery in NorthWest England for $350 million?
a. Essar Energy
b. Clenergen Corporation
c. Canadian Natural Resources Limited
d. Reliance Industries
Answer: (a)

94. Which one of the following companies became the first major online retailer to offer cloud-based media storage and streaming to unlimited web or Android devices with a free basic plan?
a. Amazon
b. Roamans
c. LL BeAN
d. vita Coast
Answer: (a)

95. State-owned carrier Air India announced on 29 March 2011 that it completed the first milestone of its modernisation process with the migration of Air India and Indian Airlines to SITA's Horizon Passenger Service System (PSS). When did Air India sign contract with SITA for the same?
a. January 2011
b. March 2010
c. October 2009
d. April 2010
Answer: (d)

96. NYSE listed US-based International Paper decided to buy up to 75% stake in which of the following for up to $423 million, in the first significant domestic acquisition by a foreign paper company?
a. Abhinav Publications
b. Vinod Paper House
c. Ananda Paper House
d. AP Paper Mills
Answer: (d)

97. Sistema Shyam Teleservices issued over 54.73-crore equity shares to which of the following governments at 17.14 per cent stake against $600 million received in December 2010 on 30 March 2011?
a. Italian government
b. US government
c. Russian government
d. Philippines government
Answer: (c)

98. Which of the following telecom tower makers launched a service centre in partnership with the government to provide educational, financial, healthcare, egovernance, telecom and other services to the rural population?
a. Viom Networks
b. Neulite Products Pvt. Ltd
c. ICC (pvt) Limited
d. Raffin Sinar Sdn. Bhd
Answer: (a)

99. Thrissur-based Kalyan Jewellers in March 2011 roped in which of the following former Miss India and current Bollywood actress as its brand ambassador to endorse bridal jewellery Sangalp?
a. Diya Mirza
b. Celina Jetly
c. Sushmita Sen
d. Lara Dutta
Answer: (c)

100. Which of the following companies on 29 March 2011 signed an agreement to acquire Royal Dutch Shell's Stanlow refinery in NorthWest England for $350 million?
a. Essar Energy
b. Clenergen Corporation
c. Canadian Natural Resources Limited
d. Reliance Industries
Answer: (a)

No comments:

Post a Comment