Pages

Thursday, 31 May 2012

Cabinet Ministers (as on 20.03.2012)

S.No. Name Portfolio
1 Dr. Manmohan Singh Prime Minister and also in-charge of the Ministries/Departments not specifically allocated to the charge of any Minister viz.:
(i) Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions;
(ii) Ministry of Planning;
(iii) Department of Atomic Energy; and
(iv) Department of Space.
2 Shri Pranab Mukherjee Minister of Finance.
3 Shri Sharad Pawar Minister of Agriculture and Minister of Food Processing Industries.
4 Shri A.K. Antony Minister of Defence.
5 Shri P. Chidambaram Minister of Home Affairs.
6 Shri S.M. Krishna Minister of External Affairs.
7 Shri Virbhadra Singh Minister of Micro, Small and Medium Enterprises.
8 Shri Vilasrao Deshmukh Minister of Science and Technology and
Minister of Earth Sciences.
9 Shri Ghulam Nabi Azad Minister of Health and Family Welfare.
10 Shri Sushilkumar Shinde Minister of Power.
11 Shri M. Veerappa Moily Minister of Corporate Affairs.
12 Dr. Farooq Abdullah Minister of New and Renewable Energy.
13 Shri S. Jaipal Reddy Minister of Petroleum and Natural Gas.
14 Shri Kamal Nath Minister of Urban Development.
15 Shri Ajit Singh Minister of Civil Aviation
16 Shri Vayalar Ravi Minister of Overseas Indian Affairs
17 Smt. Ambika Soni Minister of Information and Broadcasting.
18 Shri Mallikarjun Kharge Minister of Labour and Employment.
19 Shri Kapil Sibal Minister of Human Resource Development and
Minister of Communications and Information Technology
20 Shri Anand Sharma Minister of Commerce and Industry and
Minister of Textiles.
21 Shri C.P. Joshi Minister of Road Transport and Highways.
22 Kumari Selja Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation and Minister of Culture.
23 Shri Subodh Kant Sahay Minister of Tourism.
24 Shri G.K. Vasan Minister of Shipping.
25 Shri Pawan Kumar Bansal Minister of Parliamentary Affairs and
Minister of Water Resources.
26 Shri Mukul Wasnik Minister of Social Justice and Empowerment.
27 Shri M.K. Alagiri Minister of Chemicals and Fertilizers.
28 Shri Praful Patel Minister of Heavy Industries and Public Enterprises.
29 Shri Shriprakash Jaiswal Minister of Coal.
30 Shri Salman Khursheed Minister of Law and Justice and
Minister of Minority Affairs.
31 Shri V. Kishore Chandra Deo Minister of Tribal Affairs and
Minister of Panchayati Raj.
32 Shri Beni Prasad Verma Minister of Steel.
33 Shri Jairam Ramesh Minister of Rural Development and
Minister of Drinking Water and Sanitation.
34 Shri Mukul Roy Minister of Railways.

Monday, 30 April 2012

Punchlines of Public Sector Banks

Allahabad BankA tradition of Trust
Andhra BankFor all your Needs
Bank of BarodaIndia’s International Bank
Bank of IndiaRelationship beyond Banking
Bank of MaharashtraOne Family One Bank
Canara BankTogether we can
Central Bank of IndiaCentral to you since 1911
Corporation BankProsperity for all
Dena BankTrusted Family Bank
IDBI BankBanking for all
Indian BankYour Tech-friendly bank
Indian Overseas BankGood people to grow with
Oriental Bank of CommerceWhere every individual is committed
Punjab National BankThe name you can bank upon
State Bank of IndiaWith you – all the way
Syndicate BankFaithful Friendly
UCO BankHonours your trust
Union Bank of IndiaGood people to bank with
United Bank of IndiaThe bank that begins with “U”
Vijaya BankA friend you can bank upon
State Bank of MysoreWorking for a better tomorrow
State Bank of HyderabadYou can always bank on us
State Bank of PatialaBlending Modernity with Tradition
State Bank of TravancoreA Long Tradition of Trust

All Presidents of India

Presidents of India
1950 1962Rajendra Prasad
1962 – 1967Dr.S.Radhakrishnan
1967 – 1969Zakir Hussain
1969 – 1974V.V.Giri
1974 – 1977Fakhruddin Ali Ahmed
1977 – 1982N.Sanjiva Reddy
1982 – 1987Gyani Zail Singh
1987 – 1992R.Venkataraman
1992 – 1997Dr.Shankar Dayal Sharma
1997 – 2002K.R.Narayanan
2002 – 2007Dr.A.P.J.Abdul Kalam
2007 July 25th         Pratibha Patil

Full List of Chief Ministers of India

StateChief Minister
Andhra PradeshNallari Kiran Kumar Reddy
Arunachal PradeshNabam Tuki
AssamTarun Kumar Gogoi
BiharNitish Kumar
ChhattisgarhRaman Singh
New DelhiSheila Dikshit
GoaManohar Parrikar
GujaratNarendra Modi
HaryanaBhupinder Singh Hooda
Himachal PradeshPrem Kumar Dhumal
Jammu & KashmirOmar Abdulla
JharkhandArjun Munda
KarnatakaD.V.Sadananda Gowda
KeralaOommen Chandy
Madhya PradeshShivraj Singh Chauhan
MaharashtraPrithviraj Chavan
ManipurOkram Ibobi Singh
MeghalayaMukul Sangma
MizoramLal Thanhawla
NagalandNeiphiu Rio
OrissaNaveen Patnaik
PuducherryN.Rangaswammy
PunjabPrakash Singh Badal
RajasthanAshok Gehlot
SikkimPrakash Kumar Chamling
Tamil NaduJ.Jayalalithaa
TripuraManik Sarkar
UttaraKhandB.C.Khanduri
Uttar PradeshAkhilesh Yadav
West BengalMamata Banerjee

Saturday, 14 April 2012

Current Affairs Quiz March 2012

1.  Who is crowned Miss India World 2012?
- Vanya Mishra
Chandigarh girl Vanya Mishra is crowned the Pantaloons Femina Miss India World 2012 in a glittering grand finale of the 49th edition of the beauty pageant. The Miss India Earth title went to 24-year-old Prachi Mishra of Pune, while Chennai girl Rochelle Maria Rao, 23, is crowned as the Miss India International.   Read More
2. Name the cricket personality called ‘The Wall’ who retired from International cricket recently.

- Rahul Dravid
The 39-year-old Batting great Rahul Dravid, the second most prolific batsman in the game’s history and India’s middle order bulwark for years, on Friday bid adieu to Test cricket, bringing down the curtain on a glorious 16-year career.   Read More
3. Which country has India agreed ‘in-principle’ to the participation in hydro power-projects in the North-East?
Bangladesh
4. Name the Tech-savvy state which set a record by winning the National Tourism Award for its website for 5th time in last 10 years.
Kerala
5. Which Malayalam language daily has tied up with Yahoo India to deliver premium digital content in Malayalam?
Malayala Manorama
6. Name the Delhi-based group which has been nominated in the best international brand/group award at the British Reggae Industry Awards.
Reggar Rajahs
7. Which movie of Indian filmmaker Mani Ratnam is now part of the permanent collection at the Austrian Film Museum?
Raavanan
8. Who has been awarded the Pritzker Architecture Prize considered as Nobel prize in Architecture?
Wang Shu
9. Which railway station became the first railway network to offer BluFi, a combination of Bluetooth and WiFi to provide information to passengers?
Bangalore City Railway Station
10. Which state bagged the second best national award in the Comprehensive Development Of Tourism category?
Rajasthan
11. Name the Kerala-based UAE business magnate who was awarded with Interfaith Harmony Award at Kuala Lumpur.
M.A.Yusuf Ali
12. Name the men’s mixed doubles winner of the ATP Dubai Open 2012.
Mahesh Bhupathi and Rohan Bopanna
13. When was the World’s oldest post office opened as it celebrates its 300th anniversary?
1712 in Sanquhar, London
14. Name the Indian American filmmaker who won the ’2012 Rising Star Award’ for his feature film ’9 Eleven’ at the Canada International Film Festival.
Manan Singh Katohora
15. Who won the women’s Kabaddi World Cup championship?
India
16. Who is expected to visit India with export of gas and investment on agenda?
Qatar’s Emir Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani
17. Who has been elected as Russian President?
Vladimir Putin
18. Name the West Indian cricketer who died in a car accident recently.

- Runako Morton aged 33      Read More
19. Name India’s first 3D dance film.
ABCD (Any Body Can Dance)
20. Which 4 financial institutions have agreed to form country’s first $2 billion (about Rs.10,000 crore) Infrastructure Development Fund to finance infrastructure projects in India?
Bank of Baroda, ICICI Bank, LIC and Citi Financial
21. Who has been appointed as MD of Hyundai Motor India Ltd.?
Bo Shin Seo
22. Which Chinese Electric company has started office in India?
Shangai Electric
23. Which university conferred honoris causa(as honorary academic degree) during its 12th convocation to the finance minister Pranab Mukherjee?
Assam University
24. Which India’s leading commodity exchange would be listed on the BSE making it India’s first exchange to be listed?
Multi Commodity Exchange
25. Which western India university will start the Institute of International Studies?
M S University
26. HSBC will sell its general insurance for US $914 million to which 2 companies?
AXA Group and QBE Insurance Group
27. Against which team India will play one-off Twenty20 International cricket on March 30th 2012 to commemorate the 150 years of settlement of Indians in that country?
South Africa
28. Who retained his title of being the world’s richest Indian in Forbes magazine’s annual list of the world’s richest people?
Mukesh Ambani
29. Name the music director – king of soft melodies who passed away recently.
Ravi Shankar Sharma
30. Who has been appointed as head coach of the Pakistan cricket team?
Dav Whatmore
31. Name the bank that has entered into a partnership with Remit2home to offer Sri Lankans to transfer money back home.
Nations Trust Bank
32. Where is Kerala a film city is to be built?
Varikkassery Mana at Ottapalam
33. Who will be appointed as CEO of L&T?
K Venkataraman
34. Name the chocolate boy of Hindi cinema during 1960′s who passed away recently.

Joy Mukherjee
35. Who is appointed as ISI chief of Pakistan Government?
Lt. Gen. Zaheerul Islam
36. Which Indian NGO has been chosen for America’s first Innovation Award for the Empowerment of Women and Girls, for training and organising wastepickers and eliminating child labour from recycling?
Chintan
37. What is the reduced CRR of scheduled banks as revised by RBI at 75 basis points?
4.75%
38. At what value did Euro zone finance ministers release 2nd bailout package for debt-hit Greece?
$46.9 billion
39. Where was the International Financial Hub inaugurated in India recently?
New Town, Kolkata
40. What is the extended number of days for advance reservation of Indian railway tickets?
120
41. Which state has recorded an increase in foodgrains production that touched 50.22 lakh tonnes during Kharif 2011 season?
Haryana
42. Name the ambulance launched for farmers in Andhra Pradesh by Srihari Kotela, a Charterted Accountant.
Rythu Ratham (Tollfree – 18002666208)
43. Which non-banking finance arm of Tata Sons have decided to ramp up its travel business and focus on the retail segment?
Tata Capital
44. Which financial service will Nokia close in India?
Nokia Money
45. Which rank does India hold as per U5MR rates by UNICEF?
46th rank
46. Who will take over the rein of Deutsche Bank CEO at the end of May 2012?
Anshu Jain
47. Who was sworn in as Uttarkhand’s Chief Minister?

- Vijay Bahuguna
48. Name the Indian railway minister who will present Railway Budget 2012-13.
Dinesh Trivedi
49. Who has been appointed as Director General of Police for Punjab?
Sumedh Singh Saini
50. Who and at what age became 5th time Chief Minister of Punjab?
Parkash Singh Badal
51. Where was FICCI FRAMES 2012 – Asia’s largest global convention on film media and entertainment inaugurated?
Kolhapur, Maharashtra
52. Who is sworn as youngest Chief Minister of Uttar Pradesh?

- Akhilesh Yadav  at the age of 38 years.               Read More

53. What is the proposed capital support to be infused to PSU’s and financial institutions during the next fiscal year as per Budget 2012-13?
Rs.15,888 crore
54. Who has been appointed as Additional Advocate General of Tamil Nadu?
P.H.Arvindh Pandian
55. From which tax will RBI be spared?
Wealth Tax
56. Who won the Australian Grand Prix 2012?
Jenson Button
57. Who won the Swiss Open 2012 title against China’s Shixian Wang?
Saina Nehwal
58. Who will replace Dinesh Trivedi as Railway Minister?

Mukul Roy                       Read More
59. The indoor hall built at Orissa Cricket Association is named of which cricket personality?
Sachin Tendulkar Indoor Hall
60. Who has been elected as German President?
Joachim Gauck
61. Which bank recently celebrated its 75th anniversary?
Indian Overseas Bank
62. As Jet Airways discontinues JetLite, which company it is set to merge?
JetKonnect
63. Name the hockey player who was declared the winner of ‘Survivor India’.
Raj Rani
64. Expand – NPCI
National Payment Corporation of India
65. Which Indian city has been selected as city of focus at the Toronto International Film Festival 2012?
Mumbai
66. Who has been named for Dada Saheb Phalke award?
Soumitra Chatterjee
67. Which European nation has tied up with the Indian Railways to renovate 14 railway stations in India?
Belgium
68. Name the Goa Tourism minister who died of heart attack recently?
Matanhy Saldanha
69. Which team won the cricket Asia Cup 2012?
Pakistan
70. Expand – NBFC
Non-Banking Finance Companies
71. Which British newspaper won the annual Press Awards – the Oscars of British Journalism?
Daily Mail (Newspaper and Website of the year)
72. What amount of loan for education has been offered to India by World Bank?
$500 million
73.  64 years after Independence which Indian state saw a locomotive train for the first time?
Manipur (12km from Jiribam to Dholakhal)
74. Longding became the 17th district of which Indian state?
Arunachal Pradesh
75.  Israeli Government is planning to setup 3 agricultural excellence centres in which Indian state?
Gujarat
76. Who has been nominated for World bank President post by US President?
Korean-American Physician-Anthropologist Jim Yong Kim
77.  Who will be appointed as Army chief to succeed Gen.V.K.Singh?

- Lt. Gen. Bikram Singh                       Read More

78. Who won 2nd silver medal in the men’s 50m rifle three position at the Amir of Kuwait International Shooting Grand Prix?
Gagan Narang
79.  Name the new tax norms which will come into effect from April 1st 2012.
GAAR – General Anti-Avoidance Rules
80.  Which 2 banking facilities would not require signature attestation instead only thumb impression as per RBI?
Fixed deposits and Opening a bank locker
81.  Which state will get its first commercial dairy for processing of camel milk into various products in Kutch district once the provision is made in its 2012-13 budget?
Gujarat
82.  Who is appointed as chairman of Haldia Petrochemicals?
Kolkata’s industry minister Partha Chatterjee
83.  Who is named as Peace ambassador of world religious Parliament?
Pt.Arjun Prasad Bastola
84.  Who is appointed as Wipro’s banking head?
Rajan Kohli
85. Who was named as the winner of the Templeton Prize 2012 for his contribution to affirming life’s spiritual dimension?
Dalai Lama
86.  Name the bill passed against conduct of any constitutional authority in India.
Judicial Accountability Bill
87.  Where in India Guru Gobind Singh refinery will be inaugurated in April 2012?
Bathinda, Southwest Punjab
88.  Where in Chennai is the 2nd airport is to be setup?
Sriperumbudur
89.  Where in Arunachal Pradesh Reserve Bank of India is planning to open its office?
Itanagar
90.  Which Indian state passed Rs.201.05 crore deficit budget for the financial year 2012-13?
Arunachal Pradesh
91.  Which IPL cricket team signed up with UNICEF in a bid to support the adolescent girls in India?
Delhi Daredevils
92. Who has replaced Shankar Bidari as DGP and IG in Karnataka?
A.R.Infant
93.  Which Indian state would celebrate 77th foundation day on 1st April 2012?
Odisha or Orissa
94.  Name the 26/11 Mumbai terror survivor who has been selected as a flag bearer at the London 2012 Olympics.
Harnish Patel
95. Name the PSU bank whose 108 branches were inaugurated electronically by Union Minister of State for Finance Namo Narain Meena.
Syndicate Bank

CURRENT AFFAIRS 50 MCQs - Part 4

1.  Which one of the following is not explicity stated in the constitution of India but followed as a convention ?
(a) The Finance Minister is to be a Member of the Lower House
(b) The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House
(c) All the part of India are to be represented in the Councils of Ministers
(d) In the event of both the President and the Vice-Precident demitting office simultaneously before the end of the tenure the Speaker of the Lower House of the Parliament will officiate as the President
Ans. (b)

2. 
What is the correct sequence of the following events?
1. The Lucknow Pact
2. The Introduction on Dyarchy
3. The Rowlatt Act
4. The Partition of Bengal
Codes :
(a)    1, 3, 2, 4
(b)    4, 1, 3, 2
(c)    1, 2, 3, 4
(d)    4, 3, 2, 1
Ans : (b)

3.
Who is the founder of the BPO firm, Genpact who declared to step down as president and CEO of the firm?
(a)    Pramod Bhasin
(b)   N V Tyagarajan
(c)    Jack Welch
(d)    Bob Pryor
Ans: (a)


4.  International Museum Day (IMD) was observed on 18 May 2011. What was the theme for International Museum Day 2011?
(a) Museum and Memory
(b) Museums for social harmony
(c) Museums as agents of social change and development
(d) Museums and Universal Heritage
Ans: (a)

5. 
Which of the following pairs are correctly matched ?
1. Increase in-Monetary expansion
2. Low import growth rate in India-Recession in India industry
3. Euro-issues-Shares held by Indian Companies in Europian countries
4. Portfolio investment-Foreign institutional investors.
Codes :
(a)    1, 2 and 4
(b)    3 and 4
(c)    1, 2 and 3
(d)    1, 2, 3 and 4
Ans. (a)


6.  Corporation tax :
(a) is levied and appropriated by the States
(b) is levied by the Union and collected and appropriated by the States
(c) is levied by the Union and shared by the Union and the States
(d) is levied by the Union and belongs to it exclusively
Ans. (d)

7. 
According to the SportsPro magazine, which Indian cricketer pipped the likes of tennis superstar Rafael Nadal and iconic basketball player Kobe Bryant to be among 10 most marketable sportspersons in the world?
(a)    Mahendra Singh Dhoni
(b)    Sachin Tendulkar
(C)    Yuvraj Singh
(d)    Virat Kohli
Ans: (a)


8.  An air bubble in water will act like a :
(a) Convex mirror
(b) Convex lens
(c) Concave mirror
(d) Cancave lens
Ans. (d)
9.  If in an election to a State Legislative Assembly the candidate who is declared elected loses his deposit, it means that :
(a) the polling was very poor
(b) the election was for a multi-member constituency
(c) the elected candidate’s victory over his nearest rival was very marginal
(d) a very large number of candidates contested the election
Ans. (d)

10.
Total internal reflection can take place when light travels from :
(a) diamond to glass
(b) water to glass
(c) air to water
(d) air to glass
Ans. (a)


11. 
Prohibition of discrimination on grounds of religion etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Rights classifiable under :
(a) the right to Freedom of Religion
(b) the right against Exploitation
(c) the Cultural and Educational Rights
(d) the right of equality
Ans. (d)

12. 
Name the Five-time World champion who won gold in the final of the Asian Cup Women's Boxing tournament in Haikou, China on 9 May 2011?
(a) M C Mary Kom
(b) Kim Myong Sim
(c) Tossamalee Thonalan
(d) Pavitra
Ans: (a)


13.  Which one of the following is incorrect in respect of Local Government in India ?
(a) According to the Indian Constitution, local government is not an independent tier in the federal systems
(b) 30% of the seats in local bodies are reserved for women
(c) Local government finances are to be provided by a Commission
(d) Elections to local bodies are to be determined by a Commission
Ans. (b)

14. 
Which of the following constitute the World Bank ?
1. International Bank for Reconstruction and Devlopment
2. Intrnational finance Corporation
3. International Devlopment Association
4. International Monetary Fund
Codes :
(a)    1, 2 and 3
(b)    1 and 2
(c)    3 and 4
(d)    1, 2, 3 and 4
Ans. (a)

15.  Which action plan was signed by India and Uzbekistan in New Delhi on 16 May 2011?
(a) Tourism Cooperation
(b) Defence Cooperation
(c) Trade Cooperation
(d) Science and Technology Cooperation
Ans: (a)

16. 
The Indian subcontinent was originally part a huge mass called :
(a) Jurrasic land mass
(b) Aryavarta
(c) Indiana
(d) Gondwana continent
Ans. (d)

17. Q.
Which one of the following mountain ranges is spread over only one State in India?
(a) Aravalli    (b) Satpura     (c) Ajanta    (d) Sahyadri
Ans. (c)


18.  Which one of the following pairs is correctly matched?
(a)    Battle of Buxar- Mir Jafar vs. Clive
(b)    Battle of wandrwash-French vs. East India Company
(c)    Battle of Chilianwala-Dalhousie vs. Marathas
(d)    Battle of Kharda- Nizam vs. East India Company
Ans : (b)

19.  The world Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by :
(a)    Mahatma Gandhi
(b)    Thakkar Bappa
(c)    Jyotiba Phule
(d)    B.R. Ambedkar
Ans : (b)

20. 
For the first time in history the most valuable PSU of India registered a zero percent production growth in 2010-11. What is the name the PSU?
(a)    Coal India
(b)    ONGC
(c)    Indian Oil
(d)    Hindusthan Petroleum
Ans: (a)

21. Which Private sector lender appointed Abraham Chacko who has had experience of working with leading multinational banks in India as its executive director?
a.    Federal Bank
b.    ICICI Bank
c.    ABN Amro
d.    HSBC Bank
Ans. (a)

22. One of India’s largest private sector Bank on 23 May 2011 launched an innovative money management tool, My Money Card. Name the bank?
a.    ICICI Bank
b.    HDFC Bank
c.    Axis Bank
d.    ING Vysya Bank
Ans. (c)

23. Bharat Heavy Electricals Ltd's (BHEL) Bangalore-based Industrial Systems Group (ISG) in May 2011 bagged Rs 39.10 crore orders from which of the following
a.    RIL
b.    Tata Powers
c.    Birla Group
d.    Coal India
Ans. (c)

24. French carmaker Renault in May 2011 re-entered the Indian market with the launch of a premium sedan. Name the sedan.
a.    Fluence
b.    Megane
c.    Espace
d.    Vel Satis
Ans. (a)

25. Which organisation outdid old rival Microsoft Corp in 2011 in market value for the first time since April 1996 thereby making Microsoft the third-largest U.S. tech company by market value?
a.    Apple
b.    IBM
c.    Hewlett-Packard (HP)
d.    Dell
Ans. (b)

26. Which company unveiled the latest version of its mobile phone software, which is an update of Mango on 24 May 2011?
a.    Microsoft
b.    Google
c.    Apple
d.    HTC
Ans. (a)

27. Hinduja Group flagship company Ashok Leyland has bagged a $23.3 million order for supply of 290 fully-built double decker buses to Road Transport Corporation of which of the following countries?
a.    Bangladesh
b.    Afghanistan
c.    Malaysia
d.    Nepal
Ans.  (a)


28. Name the founder of BPO firm Genpact in 1997 who decided to step down as president and CEO of the firm.
a.    Pramod Bhasin
b.    N V Tyagarajan
c.    Jack Welch
d.    Bob Pryor
Ans. (a)

29. Which bank posted a 99 per cent drop in net profit at Rs 21 crore for the fourth quarter ended 31 March 2011 against Rs 1867 crore during the corresponding period in 2010?
a.    Indian Overseas Bank
b.    State Bank of India
c.    Bank of India
d.    United Bank of India
Ans. (b)

30.
Which of the following telecom companies reported an operating profit for the first time since its operations in India at Rs 110 crore (£15 million) for the year ended 31 March 2011?
a.    Bharti Airtel
b.    Uninor
c.    Vodafone Essar
d.    Idea Cellular
Ans. (c)

31. India's largest private sector firm, approached the Securities and Exchange Board of India for the third time, seeking an out-of-court settlement to charges of insider trading. Name the firm.
a.    Reliance Industries
b.    Tata Consultancy Svcs
c.    DLF Limited
d.    ITC
Ans. (a)

32. Who did global payments processing company MasterCard appoint as the General Manager, South Asia and Country President, India?
a.    T. V. Seshadri
b.    Vicky Bindra
c.    Tunde Lemo
d.    Ajay Banga
Ans.  (a)

33. For the first time in history the most valuable PSU of India registered a zero percent production growth in 2010-11.Name the PSU.
a.    Coal India
b.    ONGC
c.    Indian Oil
d.    Hindusthan Petroleum
Ans.  (a)

34. Which port in India bagged the Old is Gold award of Kirloskar Brother Ltd (KBL), Pune, for the oldest Kirloskar Industrial Pump in working condition in India?
a.    Kandla Port Trust
b.    Jawaharlal Nehru Port Trust
c.    New Mangalore Port Trust
d.    Cochin Port Trust
Ans.  (d)


CURRENT AFFAIRS 100 MCQs - Part 3

1. Which Indian pharmaceutical company entered into a joint-venture with the US' Merck & Co on 11 April 2011 to develop and manufacture innovative, branded generic medicines for the emerging markets?
a. Dr. Reddy's
b. Sun Pharmaceutical
c. Ranbaxy Laboratories
d. Herbal India Phytochem
Answer: (b)

2. Which company on 11 April 2011 entered the water purification business and also launched the world's first wonder door refrigerator that saves energy?
a. LG Electronics
b. Videocon
c. Phillips
d. Samsung
Answer: (a)

3. Which of the following banks launched 24 hour operating e-banking lounge in Chennai on 11 April 2011 along with other facilities like maestro enabled debit card for senior citizens and inter-bank mobile payment services?
a. Punjab National Bank
b. Indian Bank
c. Indian Overseas Bank
d. Corporation Bank
Answer: (b)

4. Which two consumer-goods giants were slapped with fines totaling €315.2 million ($456.3 million) by the European Commission for operating a laundry-detergent cartel that stemmed from an industry-wide environmental initiative?
1. Procter & Gamble Co.
2. Unilever PLC
3. The Coca-Cola Company
4. Pepsico, Inc
a. 3 & 4
b. 2 & 3
c. 1 & 3
d. 1 & 2
Answer: (d)

5. Company List Indians appointed as CEO
1. Reckitt Benckiser A. Vikram Pandit
2. MasterCard Worldwide B. Indira Nooyi
3. Citigroup C. Rakesh Kapoor
4. PespsiCo D. Ajay Banga
A B C D
a. 3 4 1 2
b. 2 1 3 4
c. 1 4 2 3
d. 3 1 4 2
Answer: (a)

6. The country's second-largest two-wheeler maker Bajaj Auto announced in April 2011 its tie-up with which bank to offer inventory finance to its dealers?
a. State Bank of India
b. ICICI
c. Corporation Bank
d. Bank of India
Answer: (a)

7. Which of the following world champions won the Malaysian Grand Prix with a dominant drive on 10 April 2011?
a. Sebastien Vettel
b. Mark Webber
c. Jenson Button
d. Alonso
Answer: (a)

8. Which Indian golfer won the Panasonic Open 2011 held at the Delhi Golf Club in New Delhi on 9 April 2011?
a. Anirban Lahiri
b. Manav Jaini
c. Ali Sher
d. Mardan Mamat
Answer: (a)

9. Which telecom service provider paid more than 85 crore to renew its sponsorship contract and signed the most expensive sponsorship deal in the Indian Premier League (IPL) with Chennai Super Kings for IPL season 4?
a. Vodafone
b. Uninor
c. Airtel
d. Aircel
Answer: (d)

10. Which of the following golfer won the 75th U.S. Masters on 10 April 2011?
a. Jason Day
b. Adam Scott
c. Charl Schwartzel
d. Luke Donald
Answer: (c)

11. International Association for Athletics Federation (IAAF) on 12 April 2011 became the first international sports federation to approve new rules on the eligibility of female athletes who suffers from overproduction of male sex hormones. What is the condition caused by overproduction of male sex hormones called?
a. Cushing's syndrome
b. Idiopathic hirsutism
c. Andropause
d. Hyperandrogenism
Answer: (d)

12. Wisden, regarded as the Bible of cricket on 13 April 2011 named Sachin Tendulkar as Wisden's Leading Cricketer in the World for the year 2010. Which other Indian cricketer in the past has been honoured with Wisden's Leading Cricketer in the World for the year?
a. Sunil Gavaskar
b. Virender Sehwag
c. Kapil Dev
d. Srikanth
Answer: (b)

13. Read the following
1. This retail stalwart was a well known name in the Indian retail industry died on 10 April 2011.
2. He was one of the founders of Indian corporate retail and was part of the start-up team of FoodWorld Supermarkets, which had heralded organised retail into India in the mid-nineties.
3. At the time of his death the CEO of Future Value Retail and executive board member of Future group.
4. He had started his career with the RPG group in Dunlop in 1980.
Identify the person with the help of the above mentioned cue
a. Raghu Pillai
b. Ghanshyam Das
c. Venugopal Dhoot
d. Mukesh Wadhumal Jagtiani
Answer: (a)

14. Who among of the following was appointed the Chairman, Board of Governors of Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur in April 2011?
a. Shiv Nadar
b. B. Muthuraman
c. L.M. Thapar
d. Russi Mody
Answer: (a)

15. The first all-India president of the Students Federation of India (SFI) and editor of the Chintha Publishers of the CPI(M) in Kerala breathed his last on 9 April 2011. Name the person being referred to.
a. ONV Kurup
b. C. Bhaskaran
c. A A Rahim
d. K V Sumesh
Answer: (b)

16. Which of the following members of National Commission for Women was made acting chairperson on the completion of tenure of Dr. Girija Vyas?
a. Yasmeen Abrar
b. Nirmala Venkatesh
c. Zohra Chatterji
d. Dr. Indira Mishra
Answer: (a)

17. Name the social activist who was on 7 April 2011 announced the winner of the 2011 Rabindranath Tagore Peace Prize by the Indian Institute of Planning and Management (IIPM).
a. Anna Hazare
b. Medha Patkar
c. Prakash Pohare
d. Mirai Chatterjee
Answer: (a)
18. Who was the first man from Russia who on 12 April 1961 made his journey to space in the Vostok rocket marking the greatest victory of Soviet science?
a. Alexey Leonov
b. Vladimir Chelomei
c. Vladimir Komarov
d. Yuri Gagarin
Answer: (d)

19. Aviation safety regulator, Directorate General of Civil Aviation (DGCA) decided to serve show-cause notices to four private domestic carriers on 13 April 2011 for violating norms at the Dabolim airport in Goa. Which of the following carrier was not served the notice?
a. GoAir
b. Kingfisher
c. Jet Airways
d. JetLite
e. Air Sahara
Answer: (e)

20. Sixty Six Indian nationals, including 11 women and 12 children were safely evacuated from Abidjan to Accra on Aircraft? What is the name of the Aircraft?
a) Boing 737
b) Boing 773
c) Boing 337
d) Boing 777
Answer: (a) Boing 737

21. Ismail Omar Guelleh was re-elected the President of Djibouti according to the election results declared on 9 April 2011. Who was the first president of Djibouti?
a) Hassan Gouled Aptidon
b) Mohamed Warsama Ragueh
c) Muammar Gaddafi
d) Hosni Mubarak
Answer: (a) Hasan Goulded Aptidon

22. Japan's nuclear crisis worsened on 12 April 2011 with the severity level at the damaged Fukushima Daiichi plant increasing to a maximum seven level bringing it at par with the 1986 Chernobyl catastrophe in Russia. Chernobyl catastrophe happened in__.
a) Russia
b) China
c) USA
d) Canada
Answer: (a) Russia

23. Ismail Omar Guelleh was re-elected the President of Djibouti according to the election results declared on 9 April 2011. Djibouti is located in which one of the following Continents?
a) Africa
b) Asia
c) Europe
d) North America
Answer: (a): Africa

24. India, on 11 April 2011, offered expertise and latest technology in sugar industry to Ethiopia____.
a) Ethiopia
b) Japan
c) Sri Lanka
d) Nigeria
Answer: (a) Ethiopia

25. Scientists have identified five genes which raise the risk of Alzheimer's disease. Consider the following statements regarding Alzheimer's disease.
i) Alzheimer's disease is the most common form of Dementia.
ii) Problems that happen due to the Alzheimer's are personality-disorder, decision making, abstract thinking and loss of initiative.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only i
b) Only ii
c) Both i and ii
d) Neither i nor ii
Answer: (c) Both i and ii

26. At the European Geosciences Union meeting in Vienna, the scientists calculated that the Earth sees about __ thunderstorms every hour.
a) 670
b) 580
c) 760
d) 960
Answer: (c) 760

27. A giant predatory theropod dinosaur, similar in stature and size to Tyrannosaurus rex, has been identified by palaeontologists. Which of the following statements is/are correct?
i) The new dinosaur, named Zhuchengtyrannus magnus, probably stood four metres tall, was 11 metres long and weighed around six tonnes.
ii) Like T. rex, it was a carnivore with huge powerful jaws.
iii) It ran on back legs, with small front limbs.
a) Only i and ii
b) Only i and iii
c) Only ii and iii
d) All i, ii and iii are correct
Answer: (d) All i,ii and iii are correct

28. A team from Dalhousie University in Halifax, Canada, discovered that a green alga invades tiny developing salamander embryos. What is this phenomenon called?
a) Symbiosis
b) Photosynthesis
c) Ecdysis
d) Aestivation
Answer: (a) Symbiosis

29. Scientists recently developed a computer that could be controlled by the power of thought. It would help people unable to speak or move. What is the name of the technology which they used to develop this kind of computer?
a) electrocortiography
b) symbian C++
c) java
d) flash lite
Answer: (a) electrocartiography

30. Who won the National Jute Board-Kolkata international squash at Calcutta Racket Club on 3 April 2011 after defeating Omar Mosaad?
a. Karim Darwish
b. Khawaja Adil Maqbool
c. Ritwik Bhattacharya
d. Peter Nicol
Answer: (a)

31. Read the following statements:
1. He won the ATP Miami Masters crown by defeating Nadal and thus remained unbeaten in 2011.
2. He captured all four titles- the Australian Open, Dubai, elite Masters titles at Indian Wells and Miami in 2011.
3. He had won his first Miami Masters title in 2007.
4. He joined Roger Federer, Andre Agassi and Pete Sampras as the only players to win the Australian Open, Indian Wells and Miami in the same year.
Identify the tennis player being referred to.
a. Novak Djokovic
b. Roger Federer
c. Andy Murray
d. Rafael Nadal
Answer: (a)

32. Which of the following companies announced their alliance with Chennai Super Kings as the official team partner for the upcoming IPL Season 4?
a. ONGC
b. Indian Oil Corporation
c. Hindusthan Petroleum
d. Gulf Oil Corporation
Answer: (d)

33. Indian cricket captain Mahendra Singh Dhoni was offered and accepted the honour of being chosen to get an honorary commission in which of the following?
a. Indian Navy
b. Territorial Army
c. Indian Air Force
d. Indian Para-military Force
Answer: (b)

34. Which of the following real estate firms on 5 April 2011 announced a gift in the shape of villas worth Rs. 9 crore to skipper M.S. Dhoni and his teammates following their victory in the World Cup 2011?
a. DLF
b. Amrapali
c. Unitech
d. Tata Construction & Projects Ltd
Answer: (b)
35. Which of the following Indian cricket is the most heavily insured player for the forthcoming Indian Premier League (IPL) 4 T-20 tournament which begins on 8 April 2011?
a. Sachin Tendulkar
b. Yuvraj Singh
c. M S Dhoni
d. Virender Sehwag
Answer: (c)

36. Union Sports Ministry on 6 April 2011 formed a committee to fine-tune the draft National Sports Development Bill. Who is heading the committee?
a. Justice Mukul Mudgal
b. Justice Tej Pratap Singh Mann
c. Justice Gurdev Singh
d. Justice Jaswant Singh Phogat
Answer: (a)

37. Which of the following steel plants in India achieved record production of 5.71 million tonnes (mt) of hot metal (a 6.3 per cent growth over 2009-10), 5.33 mt of crude steel (4.3 per cent) and 4.57 mt of saleable steel (4.3 per cent)?
a. Bhillai Steel Plant
b. Rourkela Steel Plant
c. Bokaro Steel Plant
d. Salem Steel Plant
Answer: (a)

38. The Department of Information Technology (DIT) on 5 April 2011 published a draft policy on which of the following to enable the government departments to provide services, including payment of utility bills and filing of tax with the use of a medium?
a. Mobile governance
b. E-governance
c. Service Delivery Gateway
d. Applications Inter-operability
Answer: (a)

39. Engineering and construction major L&T announced that it has achieved financial closure for which of the following with the help of 10-bank consortium led by SBI pitching in with Rs 11478 crore debt?
a. Kolkata Metro Rail Project
b. Pune Metro Project
c. Delhi Metro project
d. Hyderabad Metro Rail project
Answer: (d)

40. At the National Conference on Kharif Strategies, Agriculture Minister Sharad Pawar on 6 April 2011 mentioned that India has achieved an all-time high production of foodgrains. What was the estimation regarding foodgain production in 2010-11?
a. 235.88 million tonnes
b. 215 million tonnes
c. 261.34 million tonnes
d. 222.66 million tonnes
Answer: (a)

41. This agency issued guidelines on distance marketing of products on 6 April 2011 to protect the interest of people who buy policies over phone or Internet. Identify the agency.
a. SEBI
b. IRDA
c. TRAI
d. DoT
Answer: (b)

42. Buyer's Credit was launched by the Commerce and Industry Minister, Anand Sharma, on 6 April 2011 to boost project exports from India. Under which of the following was Buyer's Credit launched?
a. National Export Insurance Account
b. Export-Import Bank of India
c. Export Credit Guarantee Corporation of India
d. Reserve Bank of India
Answer: (a)

43. Record food grain production helped to reduce to food inflation to a four month low for the week ending 26 March 2011. What was the inflation percentage for the week?
a. 9.18%
b. 9.25%
c. 9.21%
d. 9.36%
Answer: (a)

44. Solvay, the Belgian soda ash maker which sold a drugs unit a year ago, agreed to buy which of the following French companies to add specialty chemicals spanning ingredients for moisturisers and car-part polymers?
a. Rhodia
b. Danisco
c. Cognis
d. Le Z├Ębre
Answer: (a)

45. Vivendi agreed to buy Vodafone Group's 44% stake in which of the French mobile-phone operator's for euro 7.95 billion ($11.3 billion) to win full control of its largest unit and secure more stable earnings?
a. T-Mobile
b. Orange
c. Virgin Mobile
d. SFR
Answer: (d)

46. Which of the following companies in April 2011 filed a petition in the Supreme Court to block penal action initiated by the Income Tax authorities on its contested $2.5-billion tax bill?
a. Vodafone International
b. Bharti Airtel
c. Uninor
d. Tata Teleservices
Answer: (a)

47. The Indian Government in April 2011 issued a notice to which of the following companies to terminate licences for Kerala, West Bengal and Assam for delay in roll- out of services in these three circles?
a. Sistema Shyam Teleservices
b. Tata Teleservices
c. Reliance
d. BSNL
Answer: (a)
48. Which of the following companies bought the Pringles brand from Procter & Gamble Co for $1.5 billion?
a. Diamond Foods Inc
b. PepsiCo's Frito-Lay
c. Emerald Nuts
d. Kettle Potato Chips
Answer: (a)

49. Which Italian luxury sports car makers on 6 April 2011 announced its entry into the Indian market where it will sell its high-performance cars priced between Rs.1.20 crore and Rs.1.43 crore?
a. Maserati
b. Bentley
c. Aston Martin
d. Maybach
Answer: (c)

50. Which of the following companies announced on 6 April 2011 that it won contract to provide broadband internet connectivity to Indian Railways through state-run RailTel Corp of India Ltd?
a. DEL
b. IBM
c. Infosys
d. HCL Infosystems
Answer: (d)

51. Which super luxury carmaker on 7 April 2011 unveiled Continental GT sedan in India?
a. Ferrati
b. Bentley
c. Maybach
d. Maserati
Answer: (b)

52. Which of the following Indian states celebrated its 75th State Foundation Day at Sri Sathya Sai International Centre on Lodhi Road on 1 April 2011?
a. Rajasthan
b. Manipur
c. Odisha
d. Arunachal Pradesh
Answer: (c)

53. Om Puri decided to turn director with a film adaptation of the much loved Punjabi novel Eho Hamara Jeevna. Name the author who won a Sahitya Akademy Award in 1972 for this novel.
a. Dalip Kaur Tiwana
b. Kulwant Singh Virk
c. Paramjit Kaur Sirhind
d. Surjit Paatar
Answer: (a)

54. At the 13th London Asian Film Festival, the movie I AM bagged the Best Film award on 27 March 2011. Juhi Chawla received the Best Actress award for her performance in the movie. Who is the director of the movie?
a. Onir
b. Dibakar Banerjee
c. Vikramaditya Motwane
d. Subhash Kapoor
Answer: (a)

55. Read the following statement/statements is/are not true
1. The Union Health and Family Planning Ministry has finalised the National Health Research Policy in April 2011.
2. The policy aims to overcome the weaknesses of the publicly funded health structures that restricted research in priority health areas.
3. The policy proposed to ensure at least 5.6 per cent of the national health funding is utilised for research.
4. The Policy envisaged creation of an overarching National Health Research Management Forum having representation from all stakeholders and will function from the Department of Health Research.
a. 1 & 4
b. Only 3
c. Only 2
d. 3 & 4
Answer: (b)

56. The Rajasthan Government signed a memorandum of understanding with which of the following public sector companies for construction of 26 road over-bridges (ROBs) at an estimated cost of Rs.892 crore?
a. Ircon International
b. PNC Infratech Limited
c. Infrastructure Development Finance Company Limited
d. HCC Infrastructure
Answer: (a)

57. The 9th SAARC Conference in Police Matters was held on 5 & 6 April 2011 in which of the following cities of the world?
a. Colombo
b. New Delhi
c. Dhaka
d. Thimpu
Answer: (a)

58. Which news paper's coverage of the secret U.S. diplomatic cables released by WikiLeaks has won it recognition as Britain's Newspaper of the Year at the prestigious 2011 Press Awards given on 5 April 2011?
a. The Observer
b. The Guardian
c. The Daily Telegraph
d. The Independent
Answer: (b)

59. Personalities Field of Work
1. Sujatha A. Instrument (veena player)
2. Dennis A. La Fontaine B. Journalist
3. Ajit Bhattacharjea C. Former Chief of Air Staff
4. Kalpakam Swaminathan D. South Indian Actress
A B C D
a. 4 3 2 1
b. 3 1 4 2
c. 2 3 1 4
d. 4 1 3 2
Answer: (a)

60. The Prime Minister of Kuwait Sheikh Nasser Mohammed along with his cabinet resigned on 29 March 2011 because of corruption charges against him. What is the capital of Kuwait?
a) Tehran
b) Kabul
c) Sana'a
d) Kuwait City
Answer: (d) Kuwait City

61. Honduras Dropped Arrest Warrants for its Former President Manuel Zelaya. Where is Honduras located?
a) Europe
b) North America
c) Central America
d) Asia
Answer: (c) Central America

62. NATO decided to take over all the International operations in Libya. What is the full form of NATO?
a) North Atlantic Treaty Organisation
b) North Asia Treaty Organisation
c) North Atlantic Trade Organisation
d) North Africa Treaty Organisation
Answer: (a) North Atlantic Treaty Organisation

63. Civil War Broke-out in Ivory Coast Demanding Laurent Gbagbo's Resignation as its ruler. Ivory Coast is in__.
a) West Africa
b) East Africa
c) North Africa
d) West Asia
Answer: (a) West Africa

64. Noted Social worker Anna Hazare on 5 April 2011 started his hunger strike at Jantar Mantar in New Delhi to protest against the reported delay in bringing in which of the following bills to effectively deal with corruption?
a. Lokpal Bill
b. The Competition (Amendment) Bill
c. The Airports Economic Regulatory Authority of India Bill
d. The Appropriation (No.3 ) Bill
Answer: (a)

65. Which of the following Bollywood Actress won the Best Actress trophy at the 13th London Asian Film Festival for her performance in Onir's I AM?
a. Nandita Das
b. Juhi Chawla
c. Tabu
d. Konkona Sen Sharma
Answer: (b)

66. Which of the following Indian cricket players took the highest number of wickets in the recently concluded ICC World Cup 2011 along with Pakistan's Shahid Afridi?
a. Yuvraj Singh
b. Zaheer Khan
c. Munaf Patel
d. Harbhajan Singh
Answer: (b)

67. Praveen Kumar Tripathi took over as the Chief Secretary of which of the following governments on 4 April 2011?
a. Delhi Government
b. Haryana Government
c. Uttar Pradesh Government
d. Uttarakhand Government
Answer: (a)

68. The Union Government gifted a Kendriya Vidyalaya to a nondescript village Indrapura to which of the following Indian states?
a. Bihar
b. Odisha
c. Rajasthan
d. Madhya Pradesh
Answer: (c)

69. The Supreme Court on 5 April 2011 passed an order to lift iron export ban imposed by which of the following Indian states on 26 July 2010 and also ordered it to implement the new rules for regulating iron ore mining and transportation?
a. Tamil Nadu
b. Andhra Pradesh
c. Karnataka
d. Odisha
Answer: (c)

70. Under the Godfrey Phillips Zonal Bravery Awards given away by the former ruler of Jodhpur, Gaj Singh in Jaipur on 5 April 2011, which of the following NGOs was honoured with the Amodhini Award of Rs.1 lakh?
a. Udyogini
b. Charities Aid Foundation
c. CRY
d. Akhil Bharatiya Vanavasi Kalyan Ashram
Answer: (a)

71. Which Indian hockey player was in April 2011 named captain of the Indian Hockey team the upcoming Sultan Azlan Shah Cup scheduled to be played in Malaysia from 5-15 May 2011?
a. Arjun Halappa
b. Rajpal Singh
c. Bharat Kumar Chetri
d. Mohd. Amir Khan
Answer: (a)

72. Gangaur, a festival which marks the union of Lord Shiva and his consort, Goddess Parvati is celebrated for 18 days from the day after Holi in which of the following Indian states?
a. Rajasthan
b. Karnataka
c. Tamil Nadu
d. Uttaranchal
Answer: (a)

73. Which agency issued guidelines on distance marketing of products on 6 April 2011 to protect the interest of people who buy policies over phone or Internet?
a. SEBI
b. IRDA
c. TRAI
d. DoT
Answer: (b)

74. Which one of the following Indian states recently released a Braille version of the RTI (Right to Information) Act and its rules for the benefit of visually challenged?
a) Gujarat
b) Bihar
c) Haryana
d) Madhya Pradesh
Answer (a): Gujarat

75. The Gujarat Government banned controversial book, entitled Great Soul: Mahatma Gandhi and his struggle with India. Who is the author of the book?
a) Joseph Lelyveld
b) Joseph Ponting
c) Hugh Grant
d) Vikram Seth
Answer: (a) Joseph Lelyveld

76. Which one of the following states imposed a blanket ban on plastic bags?
a) Delhi
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d)Tamil Nadu
Answer: (a) Delhi

77. India won the cricket world cup 2011 by defeating Sri Lanka in final at Wankhede Stadium in Mumbai. Which one of the following pairs is not correct?
Cricket World Cup edition Winner
a) 2007 cricket world cup: Australia
b) 2003 cricket World Cup: India
c) 1983 cricket world cup: India
d) 1992 cricket world cup: Pakistan
Answer: (b) Australia had won the 2003 cricket world cup.

78. Ace Indian badminton player Saina Nehwal regained the number three ranking in the latest world ranking released by the Badminton World Federation (BFW) in March 2011. Which badminton player topped the BFW world ranking?
a. Shixian Wang
b. Yihan Wang
c. Jwala Gutta
d. Ashwini Ponnappa
Answer: (a)

79. Which of the following Formula One drivers won the season-opening Australian Grand Prix on 27 March 2011 by outpacing McLaren's Lewis Hamilton?
a. Sebastian Vettel (Red Bull)
b. Vitaly Petrov (Renault)
c. Jenson Button (McLaren)
d. Fernando Alonso (Ferrari)
Answer: (a)

80. Jharkhand's Gurmeet Singhwon the gold medal having lifted a total of 305kg (140,165) at the 63rd men's senior National weightlifting championships which concluded at the Sree Kanteerava Stadium on 27 March 2011. Which one of the following teams won the title at the senior National weightlifting championships?
a. Manipur
b. Services Sports Control Board
c. Railways
d. Meghalaya
Answer: (b)

81. India defeated Pakistan by 29 runs in the semi finals of the ICC World Cup 2011 played at Mohali. Who was declared man of the match of the high powered game?
a. Saeed Ajmal
b. Sachin Tendulkar
c. Munaf Patel
d. Wahab Riaz
Answer: (b)

82. Which of the following chess players upstaged top seed Ram Prakash to win the Rs. 10 lakh CAI National A chess championship on 30 March 2011?
a. Ravi Kumar
b. Pawan Batham
c. Devendra Bajpai
d. Ram Prakash
Answer: (a)

83. Which of the following Australian cricketers was appointed Australia's Test and one-day captain on 30 March 2011?
a. Cameron White
b. Shane Watson
c. Michael Clarke
d. Bret Lee
Answer: (c)

84. Read the following statements regarding FSLRC
1. Indian government on 24 March 2011 constituted 11member Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC).
2. The 11-member commission will be headed by former PFRDA Chairman D Swarup.
3. The commission will examine the architecture of the legislative and regulatory system governing the financial sector in India.
4. It will study the interplay of exchange controls under SEBI and IRDA Policy with other regulatory regimes within the financial sector.
Which of the above mentioned statements are not true?
a. Only 4
b. 2 & 4
c. 3 & 4
d. Only 3
Answer: (b)

85. The Indian government in end March 2011 announced its decision to create Rs 2,500-crore corpus for technology modernisation of which of the following by 2012?
a. Handloom sector
b. Micro, small and medium units
c. Horticulture sector
d. Dairy
Answer: (b)

86. National Thermal Power Corporation (NTPC Ltd) and Indian Ministry of Power signed Memorandum of Understanding (MOU) for the year 2011-12 on 27 March in New Delhi. What is the current total installed capacity of NTPC?
a. 33694 MW
b. 31684 MW
c. 35321 MW
d. 46099 MW
Answer: (a)

87. The Cabinet Committee on Economic Affairs cleared two major foreign direct investment (FDI) proposals including that of Hero Investments Pvt. Ltd. (HIPL), a part of the Hero Group, and Reckitt Benckiser's plan. What is the total worth of the FDI proposals cleared by the government?
a. Rs 7800 crore
b. Rs 7850 crore
c. Rs 8100 crore
d. Rs 8800 crore
Answer: (a)

88. Commodity exchange regulator Forward Markets Commission (FMC) in March end 2011 finally agreed to give six more months to which of the following bourses to resurrect its equity structure?
a. MCX
b. NCDEX
c. NMCE
d. NSE
Answer: (c)

89. Tehri Hydro Development Corporation (THDC) India Ltd commissioned the first unit of its 400-Mw Koteshwar hydel project in March 2011.Koteshwar Hydro-Electric Project is located 22 Km downstream of Tehri Dam on which of the following rivers?
a. Bhagirathi
b. Alaknanda River
c. Mandakini River
d. Dhauliganga River
Answer: (a)

90. According to the Engineering Export Promotion Council (EEPC) data by what percentage did engineering export grow in month of February 2011?
a. 72.3%
b. 75%
c. 75.7%
d. 77.4%
Answer: (b)

91. Which of the following telecom tower makers launched a service centre in partnership with the government to provide educational, financial, healthcare, egovernance, telecom and other services to the rural population?
a. Viom Networks
b. Neulite Products Pvt. Ltd
c. ICC (pvt) Limited
d. Raffin Sinar Sdn. Bhd
Answer: (a)

92. Thrissur-based Kalyan Jewellers in March 2011 roped in which of the following former Miss India and current Bollywood actress as its brand ambassador to endorse bridal jewellery Sangalp?
a. Diya Mirza
b. Celina Jetly
c. Sushmita Sen
d. Lara Dutta
Answer: (c)

93. Which of the following companies on 29 March 2011 signed an agreement to acquire Royal Dutch Shell's Stanlow refinery in NorthWest England for $350 million?
a. Essar Energy
b. Clenergen Corporation
c. Canadian Natural Resources Limited
d. Reliance Industries
Answer: (a)

94. Which one of the following companies became the first major online retailer to offer cloud-based media storage and streaming to unlimited web or Android devices with a free basic plan?
a. Amazon
b. Roamans
c. LL BeAN
d. vita Coast
Answer: (a)

95. State-owned carrier Air India announced on 29 March 2011 that it completed the first milestone of its modernisation process with the migration of Air India and Indian Airlines to SITA's Horizon Passenger Service System (PSS). When did Air India sign contract with SITA for the same?
a. January 2011
b. March 2010
c. October 2009
d. April 2010
Answer: (d)

96. NYSE listed US-based International Paper decided to buy up to 75% stake in which of the following for up to $423 million, in the first significant domestic acquisition by a foreign paper company?
a. Abhinav Publications
b. Vinod Paper House
c. Ananda Paper House
d. AP Paper Mills
Answer: (d)

97. Sistema Shyam Teleservices issued over 54.73-crore equity shares to which of the following governments at 17.14 per cent stake against $600 million received in December 2010 on 30 March 2011?
a. Italian government
b. US government
c. Russian government
d. Philippines government
Answer: (c)

98. Which of the following telecom tower makers launched a service centre in partnership with the government to provide educational, financial, healthcare, egovernance, telecom and other services to the rural population?
a. Viom Networks
b. Neulite Products Pvt. Ltd
c. ICC (pvt) Limited
d. Raffin Sinar Sdn. Bhd
Answer: (a)

99. Thrissur-based Kalyan Jewellers in March 2011 roped in which of the following former Miss India and current Bollywood actress as its brand ambassador to endorse bridal jewellery Sangalp?
a. Diya Mirza
b. Celina Jetly
c. Sushmita Sen
d. Lara Dutta
Answer: (c)

100. Which of the following companies on 29 March 2011 signed an agreement to acquire Royal Dutch Shell's Stanlow refinery in NorthWest England for $350 million?
a. Essar Energy
b. Clenergen Corporation
c. Canadian Natural Resources Limited
d. Reliance Industries
Answer: (a)